Vokalensemblen Ex Tempore.Home

Hur skall latinet egentligen låta?
Foto Gallery
På djupet
På djupet

Hur kom gruppen till?

I slutet av 1980 talet då Sovjetunionen öppnade sina gränser till väst, och Estland kunde söka vänortskontakter till norden för kulturutbyte, så blev Ekenäs vänort för Kuressaare på Ösel (Saaremaa).                                          För sommaren 1989 fanns planer på Ösel att bjuda in gäster från Ekenäs i Finland och Visby i Sverige för att deltaga i kulturdagarna"Saaremaa Suvi '89".

sasu89.jpg
Personlig inbjudan till "Saaremaa Suvi '89"

Enligt de ursprungliga planerna skulle Västnyländska kammarkören med sin dirigent Åsa Westerlund delta, men i sista stund fick kören backa. Det var dock några som inte ville ge upp, utan övertalade intresserade att följa med på en oförglömlig resa.
Till sist var vi 7 sångare och dirigenten Solveig Kronström som samlades för sex kvällar hemma hos dirigenten  för att öva sex sånger i ojämna stämmor.
Tenorer fanns det 3 av men alten var ensam. Bas och sopran var dubbla.
Det dirigenten till slut valde vi skulle framföra var:
Kalliolle kukkulalle
Bort allt vad oro gör
I folkviseton
I norden utväljes
Fragranzia
Dansvisa
Den sista med finsk och estnisk nonsenstext. Tid för mera fanns icke. Dessutom fick vi information om praktiska arrangemang i Kuressaare och om språkliga fällor som finns mellan estniskan och finskan av Ekenäs kultursekreterare Bo-Eric Rosenqvist, där ett ord kan likna ett annat men betyder nåt helt annat på det andra språket, tex att säga i butiken att varan är "halpaa"(billig), betyder på estniska "dålig"(halb), vilket den hoppeligen inte är, men odav nog.
Gruppen fick namnet Rästit (Rest), men mest på skämt.
På plats kallades vi av värdarna officiellt Tammisaare segakoor (Ekenäs blandade kör).

an240.gif

Avståndsfakta!

Då man besöker Ösel är de några saker man bör känna till. Resan mellan Tallinn och färjfästet i Virtsu tar ca 2-2.5 h. Resan över Suur väin (Stora sundet) 35-40min. Det kan vara bra att beställa biljett i förväg, köerna är nuförtiden långa.
Efter överfärden kommer man till ön Muhu. Där finns Koguva by och gården Tooma där estniske nationalpoeten Juhan Smuul föddes. Han premierades på sin tid med Lenin priset.
Då färden fortsätter mot Ösel är det ännu ett sund, nämligen Väike väin (Lilla sundet). Där har man låtit bygga en vägbank. Körtiden till Kuressaare från färjfästet i Kuivastu är för övrigt ca 1 h.
Då vi gjorde vår resa 1989, söktes vi från Tallinn i 2 bränsle och av avgas stinkande och heta minibussar. Det var en varm dag.
Eftersom tidtabellen var drygt tilltagen fanns det tid över för att visa oss Koguva friluftsmuseum på Muhu.
Där trivdes vi dock så väl att framme vid vårt mål, Kuressaare konstskolas gårdsplan var det visst, hade man väntat på oss i 30-45 min. Mottagningskommittén bestod av kulturchefen Rein Orn och värdkören Lyra segakoor och gästerna, Allmänna sången från Visby. Vi premierades med bröstmärket "Saaremaa Suvi '89", blommor och en massa sång.

Om du vill veta mera om Estland, klicka här.