Vokalensemblen Ex Tempore

På djupet

Home | Om att sjunga utantill i kör | XT-Konserter och repertoarer. | Piae Cantiones "En sångskatt som fortsätter att fascinera" | Linkar - Linkit - Links | "Nigra sum sed formosa" En fråga om färg. | Hur skall latinet egentligen låta? | Foto Gallery | På djupet

 

 

 

Hur kom gruppen till?

I slutet av 1980 talet då Sovjetunionen öppnade sina gränser till väst, och Estland kunde söka vänortskontakter till norden för kulturutbyte, så blev Ekenäs vänort för Kuressaare på Ösel (Saaremaa).                                          För sommaren 1989 fanns planer på Ösel att bjuda in gäster från Ekenäs i Finland och Visby i Sverige för att delta i kulturdagarna"Saaremaa Suvi '89".

sasu89.jpg
Personlig inbjudan till "Saaremaa Suvi '89"

Enligt de ursprungliga planerna skulle Västnyländska kammarkören med sin dåvarande dirigent Åsa Westerlund delta, men i sista stund fick kören backa. Det var dock några som inte ville ge upp, utan övertalade intresserade att följa med på en oförglömlig resa.
Till sist var vi 7 sångare och dirigenten Solveig Kronström som samlades för sex kvällar hemma hos dirigenten  för att öva sex sånger i ojämna stämmor.

babi.jpg
Vår enda alt 1989. Babi.

23juni.jpg
Täna 23 juunil Kuressaare Kapiitli Saalis laulavad Tammisaari Segakoor Soomest (Ex Tempore)1989.

 
 
Tenorer fanns det 3 av men alten var ensam. Bas och sopran var dubbla.
Det dirigenten till slut valde vi skulle framföra var:
 
 
 
Kalliolle kukkulalle
Bort allt vad oro gör
I folkviseton
I norden utväljes
Fragranzia
Dansvisa
Den sista med finsk och estnisk nonsenstext. Tid för mera fanns icke. Dessutom fick vi information om praktiska arrangemang i Kuressaare och om språkliga fällor som finns mellan estniskan och finskan av Ekenäs kultursekreterare Bo-Eric Rosenqvist, där ett ord kan likna ett annat men betyder nåt helt annat på det andra språket, tex att säga i butiken att varan är "halpaa"(billig), betyder på estniska "dålig"(halb), vilket den hoppeligen inte är, men odav nog.

Gruppen fick namnet Rästit (Rest), men mest på skämt.
På plats kallades vi officiellt av värdarna Tammisaari segakoor (Ekenäs blandade kör). 

sodo.jpg
Soli och Dorrit i restaurang med röda gardiner i Kuressaare 1989.

Avståndsfakta!

Då man besöker Ösel är de några saker man bör känna till. Resan mellan Tallinn och färjfästet i Virtsu tar ca 2-2.5 h. Resan över Suur väin (Stora sundet) 35-40min. Det kan vara bra att beställa biljett i förväg, köerna är nuförtiden långa.
Efter överfärden kommer man till ön Muhu. Där finns Koguva by och gården Tooma där estniske nationalpoeten Juhan Smuul föddes. Han premierades på sin tid med Lenin priset.
Då färden fortsätter mot Ösel är det ännu ett sund, nämligen Väike väin (Lilla sundet). Där har man låtit bygga en vägbank. Körtiden till Kuressaare från färjfästet i Kuivastu är för övrigt ca 1 h.
Då vi gjorde vår resa 1989, söktes vi från Tallinn i 2 av bränsle och avgas stinkande och heta minibussar. Dagen var solig och varm.
Eftersom tidtabellen var drygt tilltagen fanns det tid över för att visa oss Koguva friluftsmuseum på Muhu.

an240.gif

Där trivdes vi dock så väl att framme vid vårt mål, Kuressaare konstskolas gårdsplan var det visst, hade man väntat på oss i 30-45 min. Mottagningskommittén bestod av kulturchefen Rein Orn och värdkören Lyra segakoor och gästerna, Allmänna sången från Visby. Vi premierades med bröstmärket "Saaremaa Suvi '89", blommor och en massa sång.

Här inne i Kuressaares medeltida borg var vi på rundtur. Där har det minnsann hänt en hel del.

loss.jpg
Kuressaares medeltida biskopsborg 1989 i färgeffekt av fotografen.

jalli.jpg
Till höger XT:s Jalle och Liilia från värdkören Lyra utanför slottet i Kuressaare juni 1989.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vår guide Ülo Roos berättade om ett fall, som Heinz Arm översatte till svenska (han är estlandssvensk), om en igenmurad dörr man hittade för ca: 30år sen. Där hittades en tysk ordensriddare iklädd harnesk, med en brödbit och ett krus med vatten framför sig. Senare, efter att man gått igenom arkiv, fick man reda på att riddaren hade sett en kvinna i ögonen och fattat tycke för henne. Och det tyckte ordensbröderna inte om.

riddare.jpg
Den inmurade Ordensriddaren i dåtida Arensburg slott. (I dag Kuressaare slott)

Ordensbröderna blev avundsjuka så de murade in sin bror.
Efter den händelsen blev riddarna förbjudna att möta kvinnors blickar då man rörde sig i Kuressaare. Men gick alltså med blicken i marken framför sig. Allt för att unvika liknande tragedier i framtiden.
 
Som sig bör i gamla slott finns även där en fängelsehåla. För 30-40 år sedan var där skolklasser på rundtur i slottet. De besökte rummet med fängelsehålan.
Klassen gick vidare men en pojke var nyfiken och ville veta hur djup den var.
Han lyfte upp gallret och provade med fötterna hur långt han når. Han tappade greppet och föll ner medvetslös.
Följande grupp gjorde som alla andra grupper. Tände en tidning och kastade ned den.
Pojken fick den brinnande tidningen på sig och vaknade ur sin medvetslöshet, jämrade sig och blev räddad.
Efter den händelsen fick gallret lås och hålan försågs med elektriskt ljus.

tnukiri.jpg
Tänukiri från Kuressaare.

Om du vill veta mera om Estland, klicka här.

Mera om Estland: FIN, SVE, EST, ENG.